Premium kwaliteit
Uit voorraad leverbaar
Gratis verzending vanaf €35,-
0
Premium kwaliteit
Uit voorraad leverbaar
Gratis verzending vanaf €35,-

22 juni 2022

De vijf meest duurzame natuurlijke stoffen voor kleding

Vind jij het belangrijk dat je met jouw kledingkeuze bijdraagt aan een betere wereld? Dan is het een goed idee om kleding te kopen dat gemaakt is van duurzame en natuurlijke stoffen. Oftewel: ecologische kleding. Duurzame en natuurlijke stoffen dragen zo min mogelijk bij aan de opwarming van de aarde, zorgen voor zo min mogelijk vervuiling en hebben minimale impact op mens en milieu. Benieuwd welke materialen op dit moment het meest duurzaam zijn? Hieronder vind je de top vijf!

Bamboe

Bamboe is een ontzettend sterke grassoort. Het is zelfs de snelst groeiende plant ter wereld en kan wel tientallen centimeters groeien per dag. Je kunt het soms echt letterlijk zien groeien! Omdat bamboe zo sterk is, heeft het weinig water en geen pesticiden of meststoffen nodig om te groeien. Bovendien worden bij het oogsten de wortels intact gelaten, wat bodemerosie tegengaat. Oftewel: het telen van bamboe is niet schadelijk voor de omgeving. Bijkomend voordeel van bamboe is dat het satijnzacht is, en dat het uitstekende vochtregulerende eigenschappen heeft. Daarom zijn de sokken van Socks & Co gemaakt van bamboe.

Hennep

Ook hennep is een plantsoort die supersnel groeit. Bovendien kan het vrijwel overal groeien. De Engelsen noemen het niet voor niets ‘weed’: onkruid. Nadat je het plant, duurt het maar drie tot vier maanden voordat je het kan oogsten. Daardoor kan het dus meerdere keren per jaar geoogst worden! Vanwege deze makkelijke eigenschappen heeft hennep net als bamboe weinig water en meestal ook geen pesticiden of mest nodig om te groeien. Lekker duurzaam dus!

Lyocell

Ook lyocell is een bijzonder duurzame stof die bovendien luxueus aanvoelt. Strikt genomen is de stof niet geheel natuurlijk, maar wel heel duurzaam. Lyocell wordt namelijk vervaardigd uit cellulose, wat met uit houtpulp haalt. Gemaakt van bomen dus! Wel wordt er voor het vloeibaar maken van het hout niet-natuurlijke oplosmiddelen en water gebruikt. Een tikkeltje synthetisch is het dus wel. Maar omdat 99% van deze oplosmiddelen (inclusief het water) steeds opnieuw gebruikt kan worden, is de milieu-impact heel klein.

Biologisch katoen

Katoen is wereldwijd de meest gebruikte textielsoort. Helaas is standaard katoen ook de meest vervuilende textielsoort en mede daardoor kozen wij voor bamboe als alternatief. De katoenteelt verbruikt namelijk ontzettend veel water, chemicaliën, pesticiden en kunstmest. Wil je toch kleding van katoen kopen? Kies dan voor biologisch katoen. Bij de teelt hiervan worden minder water en geen chemische middelen gebruikt, waardoor de impact op de grond veel kleiner is.

Recyclede stoffen

Strikt genomen is het natuurlijk geen apart soort stof, maar gerecyclede stoffen zijn wel uitermate duurzaam. Je hebt bijvoorbeeld kleding uit gerecycled katoen, wol, en polyester kleding gemaakt uit gerecyclede PET-flessen. Uiteraard kost het wel wat energie om gebruikte en versleten stoffen om te toveren in nieuwe kleding. Daar staat tegenover dat het mes bij recyclen aan twee kanten snijdt. Enerzijds zijn er namelijk geen nieuwe grondstoffen nodig, en anderzijds komt al het afval dat wordt hergebruikt niet op de afvalberg (of erger: in de oceaan) terecht. Daarom zijn gerecyclede materialen ook zeker één van de meest duurzame (en vaak natuurlijke) stoffen voor kleding.

Laat een reactie achter

Comment form text

* Verplichte velden
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=modern theme=light color=#ec008b show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=290px interval=5000 language=nld]
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »