Premium kwaliteit
Uit voorraad leverbaar
Gratis verzending vanaf €35,-
0
Premium kwaliteit
Uit voorraad leverbaar
Gratis verzending vanaf €35,-

18 januari 2022

Katoen of bamboe sokken?

Katoen is nog altijd de meest gebruikte textielsoort. Ruim veertig procent van alle kleding op de wereld is gemaakt van katoen. Ook de meeste sokken zijn gemaakt van katoen. Toch zien we dat steeds meer mensen bamboe als alternatief voor katoen ontdekken, en dat bamboe daardoor snel terrein wint. Best logisch, want bamboe is op veel vlakken een stuk beter dan katoen. Maar heeft bamboe ook nadelen? En wat is beter voor jou: katoen of bamboe sokken?

Bamboe is duurzamer dan katoen

Zoals je misschien wel weet is de katoenteelt ontzettend belastend voor het milieu en voor de mensen in de landen waar het gekweekt wordt. Katoen is van nature namelijk niet zo’n sterke plant, en heeft daardoor erg veel water, pesticiden, insecticiden en kunstmest nodig om te kunnen groeien. Met name die waterbehoefte (wel 10.000 liter voor 1 kilo katoen!) is voor de lokale bevolking een groot probleem, omdat katoenplantages zich meestal juist bevinden in landen waar schaarste is aan water.

In tegenstelling tot de katoenplant is de bamboeplant van zichzelf al ontzettend sterk. Daardoor groeit hij razendsnel, zonder extra water, kunstmest of andere chemicaliën. Ook put bamboe de grond waarop het groeit niet uit en gaan de wortels bodemerosie tegen. Wanneer je dus verantwoorde sokken wilt dragen, kan je beter kiezen voor bamboe dan katoen!

Bamboe is niet zo goedkoop als katoen

Een belangrijke reden dat katoen zo populair is, is de lage prijs ervan. Voor een paar euro kun je soms voor een hele week sokken kopen. Bamboe sokken zijn allesbehalve duur, maar niet zo goedkoop als katoen. Puntje voor katoen? Mwah. De redenen dat veel katoen zo goedkoop is, zijn namelijk allesbehalve fraai: veel goedkope pesticiden op niet gecertificeerde katoenplantages en uitbuiting van arbeiders op plantages en in fabrieken.

Overigens zijn niet alle katoenen sokken zo goedkoop. Wat je tegenwoordig ook meer ziet zijn sokken van biologisch katoen. De prijs van dit soort sokken is vergelijkbaar met die van bamboesokken.

Is bamboe comfortabeler dan katoen?

Omdat bamboe erg zacht is en van nature ademt, vinden de meeste mensen het fijner dan katoen. Katoen ademt ook, maar is minder zacht en isoleert wat minder goed. Daardoor houdt het je voeten minder goed koel in de zomer. Katoen is ook wat stugger. Wij houden meer van het soepele van bamboe, maar sommige mensen vinden dit stugge juist fijn. Wat jij comfortabeler vindt moet je dus vooral zelf ontdekken!

Bamboe is beter tegen zweetvoeten en voetschimmel

Zweet zelf stinkt niet, maar als het lange tijd in aanraking blijft met bacteriën, krijg je last van stinkende voeten. Vrij onschuldig, maar zeker niet fijn! Zweetvoeten kunnen er ook voor zorgen dat je last van voetschimmel krijgt, omdat ook schimmels houden van warmte en vocht.

Lange tijd werden katoenen sokken aangeraden voor mensen die last hebben van zweetvoeten en/of voetschimmel. Dit omdat katoen vrij goed ademt en zweet opneemt. Het probleem is alleen dat je voeten er erg warm in kunnen worden en dat het zweet vaak in de sok zelf blijft zitten. Daardoor blijf je problemen houden. Tegenwoordig raden specialisten daarom bamboe sokken aan in plaats van katoen. Ook deze ademen uitstekend, en houden daarnaast het vocht niet zo vast. Daardoor drogen je voeten sneller, en krijgen bacteriën en schimmels dus geen kans.

Wat is beter, katoen of bamboe?

Samenvattend kunnen we toch wel stellen dat als je moet kiezen tussen katoen of bamboe sokken, je beter kan gaan voor bamboe. Vooral als je regelmatig last van zweetvoeten hebt, belang hecht aan duurzaamheid en houdt van sokken die zacht als zijde zijn, is bamboe het materiaal voor jou. En vind je het toevallig ook belangrijk dat je sokken er vrolijk en kleurrijk uitzien? Dan zijn onze vrolijke sokken van bamboe perfect voor jou!

Laat een reactie achter

Comment form text

* Verplichte velden
[WEBWINKELKEURWIDGET layout=modern theme=light color=#ec008b show=yes view=slider amount=6 width=manual width_amount=280px height=290px interval=5000 language=nld]
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »